bruinvissen

Alles wat je moet weten over de bruinvis

De bruinvis, een walvisachtige die lijkt op een dolfijn, leeft in de Noordzee, Waddenzee en Oosterschelde en komt voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Ze hebben grijze lichamen met een lichtere onderkant en worden ongeveer 1,5 tot 2 meter groot. Bruinvissen eten vissen en leven in kleine groepen of paren. Ze worden ongeveer zes jaar oud en worden bedreigd door menselijke activiteiten, zoals visnetten en plastic afval in de zee. Het is belangrijk om hun leefomgeving te beschermen.

De bruinvis, vroeger ook nog weleens een zeevarken genoemd, behoort tot de walvisachtigen. De bruinvis heeft dan ook wel wat weg van de walvis, maar ook wel veel van de dolfijn. Wat de bruinvis zo uniek maakt, lees je hieronder in de tekst.

Taxonomie en classificatie van de bruinvis

De bruinvis is een walvissoort die veel lijkt op een dolfijn. We snappen dan ook goed dat je deze twee door elkaar haalt. Toch is een bruinvis een stukje kleiner dan de dolfijn. En, leuk feitje, de bruinvis komt voor in de Noordzee. Ze leven dus heel dicht bij huis! Een bruinvis wordt ongeveer tussen de anderhalve meter en de twee meter groot. Daarnaast maken de bruinvissen een bijzonder geluid: ze kunnen namelijk knorren. En net zoals dolfijnen kunnen ze de omgeving om zich heen verkennen door te echoën.

Leefgebied en verspreiding

Een bruinvis vind je over het algemeen natuurlijk in het water. Het zijn echte waterdieren en niet zulke kleine ook. Een bruinvis kan ook gemakkelijk zwemmen aan de oevers van de Noordzee, de Waddenzee en de Oosterschelde, wij Nederlanders kunnen ze dus ook proberen te spotten. Dit is echter niet de enige plek waar ze te zien zijn. Zo zijn bruinvissen ook te vinden in de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. Mocht je ze dus willen spotten, dan kan dat gewoon heel simpel op Nederlandse bodem!

Fysieke kenmerken 

Zoals we net al kort benoemden, is een bruinvis een stukje kleiner dan de dolfijn. Daarnaast heeft de bruinvis een bollere snuit van de dolfijn. Bovendien kun je de bruinvis herkennen aan zijn grijzige lichaam met een lichtere onderkant. 

Levenscyclus en gedrag

Een bruinvis wordt over het algemeen niet zo heel oud; zo wordt een gemiddelde bruinvis maar een jaar of zes oud. Dat is niet heel oud voor een vis, terwijl er ook vissen in de oceanen leven die wel een halve eeuw oud kunnen worden. Dat is natuurlijk wel een uitzondering, maar de bruinvis wordt dus helaas niet zo heel oud. 

De bruinvis leeft vaak in een kleine groep die bestaat uit andere bruinvissen. Het kan ook zijn dat de bruinvis een koppel vormt met een andere bruinvis, en daar vervolgens mee verder zwemt. Het kan zelfs zo zijn dat bruinvissen in hun eentje zwemmen. Het zijn dus niet per se hele sociale dieren.

Voeding en dieet

Bruinvissen zijn enorm grote dieren, dat is nu wel duidelijk. Toch is het belangrijk dat de bruinvis ook genoeg eten binnenkrijgt om zo zonder enkele problemen voort te kunnen bewegen. Bruinvissen eten over het algemeen vissen van maar liefst dertig centimeter. Dit kunnen vissen zijn zoals haring en kabeljauw. Een bruinvis is een bijzonder beest die veel voeding nodig heeft. Zo heeft hij minstens tien procent van zijn lichaamsgewicht nodig aan voeding, om door te kunnen leven. Ook de jongen van een bruinvis moeten op jacht gaan naar voedsel. Ze eten natuurlijk een stuk minder, maar dat maakt natuurlijk niks uit. De kleinere vissen vallen bij hun ook goed in de smaak.

bruinvis

Bedreigingen en bescherming van bruinvissen

Gelukkig is een bruinvis niet zozeer in gevaar dat ze aan het uitsterven zijn. Toch zijn er genoeg redenen waardoor een bruinvis wel gevaar loopt. Zo kan het zijn dat vissers hun netten in de zee gooien, dat er te veel plastic afval ligt of dat ze vast komen te zitten. Op die manier kan een bruinvis zich niet voortbewegen en dus ook geen adem meer halen. De grootste vijand  van een bruinvis zijn wij dus als mensen, door als onze afval. Wat we eraan kunnen doen? Gooi je afval netjes in de prullenbak en niet in de zee, op die manier hebben de bruinvissen daar ook weer profijt van.

Veelgestelde vragen over bruinvissen

Wat is een bruinvis?

Een bruinvis is een kleine walvisachtige die behoort tot de familie van de dolfijnen.

Waar komen bruinvissen voor?

Bruinvissen zijn te vinden in de koude en gematigde wateren van de noordelijke halfrond, zoals de Noordzee en de Baltische Zee.

Hoe zien bruinvissen eruit?

Ze zijn overwegend grijsbruin van kleur, hebben een afgeronde kop en een duidelijk zichtbare rugvin.

Wat eten bruinvissen?

Bruinvissen voeden zich voornamelijk met kleine vissoorten, inktvis en schaaldieren.

Hoe groot worden bruinvissen?

Bruinvissen worden meestal 1,4 tot 1,9 meter lang en wegen tussen de 45 en 85 kilogram.

Zijn bruinvissen bedreigd?

Ja, sommige populaties van bruinvissen worden bedreigd door factoren zoals visserij-activiteiten, milieuvervuiling en habitatverlies.

Hoe communiceren bruinvissen?

Bruinvissen gebruiken sonarachtige klikken en fluitgeluiden om te communiceren en te jagen.

Hoe lang kunnen bruinvissen onder water blijven?

Bruinvissen kunnen tot ongeveer vijf minuten onder water blijven voordat ze weer moeten ademen.

Zijn bruinvissen vriendelijk tegen mensen?

Bruinvissen zijn meestal nieuwsgierig maar houden afstand van mensen in het wild. Het is belangrijk om wilde dieren niet te benaderen of te voeren.

Kunnen bruinvissen in gevangenschap worden gehouden?

Bruinvissen zijn moeilijk te houden in gevangenschap en hun welzijn is vaak moeilijk te waarborgen, dus er zijn maar weinig faciliteiten die ze huisvesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *