De gevaarlijkste kwallen op de wereld
In de wereldzeeën schuilen gevaarlijke kwallen. De chrysaora, rond de VS, veroorzaakt huiduitslag en ongemak. De gele haarkwal, grootste ter wereld, in de Noord-Atlantische Oceaan, is dodelijk bij een steek. De kubus- en irukandji-kwallen zijn levensbedreigend in Azië en Australië, met snelwerkend sterk gif. Voorzichtigheid is geboden.
Wanneer je in de zee zwemt, dan zijn er natuurlijk verschillende risico’s die in de zee kunnen voorvallen. Zo kunnen er diverse kwallen in de zee die extreem gevaarlijk kunnen zijn. Toch zijn kwallen natuurlijk supermooie dieren die allemaal ook iets persoonlijks hebben. Zo zijn kwallen natuurlijk ook te vinden in de oceaan en het is altijd goed om op te passen als je rondom een kwal in de buurt bent. Hieronder lees je de kwallen waarvoor je het meeste op moet passen.
1. De chrysaora
Allereerst heb je een kwal die je tegen kan komen rondom de Verenigde Staten. Deze kwal is voor mensen zeker geen pretje. Als je gestoken wordt door deze kwal, kan je er lang last van hebben. Het is gelukkig niet zo erg dat je in het ziekenhuis komt te liggen, maar een steek van de chrysaora is zeker gevaarlijk. Je krijgt een grote uitslag en daardoor is het dus zeer lastig om je dagelijkse bezigheden op te pakken. Een steek van deze kwal wil je dus snel vermijden. De chrysaora is een kwal die twee meter lang kan worden en tot wel 24 tentakels heeft! Het is dus een joekel en daarom moet je er ook goed mee oppassen. Toch blijft dit een mooi waterdier, voor buiten een aquarium.
2. De gele haarkwal
Daarnaast heb je in de wateren van de wereld ook de gele haarkwal zitten. Deze kwal is ook geen lieverdje voor mensen. Deze kwal kun je voornamelijk tegenkomen als je aan het zwemmen bent in de Noord-Atlantische Oceaan. De gele haarkwal is niet alleen gevaarlijk, maar is ook nog eens de grootste kwal die we kennen op de wereld. De gele haarkwal kan wel tot dertig meter lang worden en zo’n 2,5 meter breed worden. Daarom is het belangrijk dat je bij deze kwal uit de buurt blijft. Mocht je worden gestoken door deze kwal, dan is dat extreem gevaarlijk voor je gezondheid. Het zou kunnen dat je de steek niet overleeft.
3. De kubuskwal
Verder is het ook heel erg belangrijk dat je uit de buurt blijft van de kubuskwal. Deze kwal is namelijk enorm gevaarlijk voor ons als mensen. Een steek door een kubuskwal kan de dood betekenen voor mensen. Het gif van de kwal is namelijk zo sterk dat het tot zo’n zestig mensen kan doden. Drie minuten nadat je bent gestoken ben je al in groot levensgevaar. Blijf dus vooral bij de kubuskwal uit de buurt als je in de omgeving bent van de Filipijnen, Maleisië, Thailand en Australië. De kubuskwal kent zo’n vijftig soorten met allemaal erg giftige eigenschappen.
4. Irukandji-kwallen
Een kwal die erg nauw in verbinding staat met de kubuskwal is de irukandji-kwallen. Dit is tevens misschien ook wel een van de kleinste kwallen die er bestaan. Toch is deze kwal een van de giftigste dieren op dit moment en is niet bedoeld voor je aquarium. De kwal komt over het algemeen voor in de kustwateren van Australië en daarom is het daar echt oppassen geblazen. Als je wordt gestoken door de irukandji, dan heb je dat pas door, na twintig minuten. Je begint hevige pijn te ervaren in je spieren, je krijgt last van vochtophoping in je longen en je bloeddruk is enorm hoog. Er zijn enkele sterfgevallen gemeld door deze giftige kwal, toch is het sommigen ook gelukt om deze beet te overleven.
Veelgestelde vragen over de gevaarlijkste kwallen
De meest gevaarlijke kwallen zijn onder andere de gele haarkwal, kubuskwal, irukandji-kwal en de chrysaora. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen na een steek.
De gele haarkwal komt voor in de Noord-Atlantische Oceaan, terwijl de kubuskwal en irukandji-kwal in gebieden zoals de Filipijnen, Maleisië, Thailand en Australië te vinden zijn. De chrysaora wordt vaak rond de Verenigde Staten aangetroffen.
De gele haarkwal is de grootste kwal ter wereld, met tentakels die tot dertig meter lang kunnen worden. De steek van deze kwal kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.
De kubuskwal heeft extreem krachtig gif dat tot zestig mensen kan doden. Een steek kan binnen enkele minuten dodelijke effecten hebben, waardoor het een van de gevaarlijkste kwallen is.
Een steek van de irukandji-kwal kan leiden tot intense spierpijn, vochtophoping in de longen en hoge bloeddruk. De symptomen kunnen pas na ongeveer twintig minuten optreden en in sommige gevallen fataal zijn.
Draag beschermende kleding tijdens het zwemmen, gebruik beschermende crèmes en vermijd gebieden waar gevaarlijke kwallen vaak voorkomen. Lokale waarschuwingen en advies opvolgen is ook essentieel.
Spoel de getroffen huid af met zeewater (geen zoet water), verwijder voorzichtig eventuele resterende tentakels en behandel de wond met warm water. Zoek medische hulp als symptomen ernstig zijn.
Het kan moeilijk zijn om visueel onderscheid te maken. Lokale waarschuwingen, borden en informatie van autoriteiten kunnen helpen bij het identificeren van gevaarlijke kwallen.
Kwallen spelen een rol in de voedselketen en helpen bij het controleren van planktonpopulaties. Ze zijn ook voedsel voor bepaalde zeedieren.
Soms worden gevaarlijke kwallen in gespecialiseerde aquaria gehouden voor onderzoek en educatieve doeleinden. Veel voorzorgsmaatregelen zijn echter nodig om de veiligheid van verzorgers en bezoekers te waarborgen.