De grootste slangen ter wereld: een overzicht
Check de grootste slangen: Anaconda’s heersen in Zuid-Amerikaanse moerassen; netpythons overtreffen in Azië. Anaconda’s kunnen over de 8 meter gaan en netpythons zelfs meer dan 10. Sluw aangepast voor hun omgeving, anaconda’s in water met platte staarten en netpythons met stealthy ogen.
Slangen: de een vindt het prachtige dieren om te zien, terwijl de ander al bang wordt van het idee dat er een slang in de buurt is. Slangen zijn aparte dieren en er zijn veel verschillende slangen te vinden, van onder andere verschillende groottes. De grootste slangen ter wereld die ooit hebben bestaan óf nog steeds leven, zetten we hieronder voor je op een rij.
4x verschillende slangsoorten en hun groottes
Van de anaconda tot de uitgestorven titanoboa: hieronder sommen we een aantal reusachtige, kruipende reptielen voor je op.
Anaconda
Een van de grootste slangen ter wereld is de anaconda. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de groene en gele anaconda. Het zijn beide grote slangen: de groene anaconda kan wel een dikke acht meter lang worden, die er toch wel met kop en schouders bovenuit steekt ten opzichte van de gele anaconda die ‘maar’ vier meter lang wordt gemiddeld.
De groene anaconda leeft in de Amazone van Zuid-Amerika en is dan vooral te vinden rondom de rivieren. De gele anaconda leeft een stukje zuidelijker dan zijn groene, grotere broer. De slangen verschillen dus behoorlijk als je kijkt naar de kleur, grootte en leefgebied.
Netpython
Je hebt vast weleens gehoord van de python: daarbij behoort ook de netphyton. De netpython is een van de grootste slangen uit deze groep én behoort ook zelfs tot een van de grootste ter wereld. Zo kan de netpython een lengte van wel negen meter aantikken. Iets te groot voor in jouw terrarium, dus.
De netpython leeft in de gebieden rondom Zuidoost-Azië waarbij de slang het liefst op zoek gaat naar een plekje in de tropische, vochtige omgeving. Dit is vaak in de buurt van een riviertje of een meertje.
Daarnaast kent de python nog veel meer grote, lange slangen. Denk bijvoorbeeld aan de tijgerpython en de struikpython.
Boa Constrictor
Als we het hebben over een grote wurgslang, dan hebben we het over de boa constrictor. De boa constrictor is namlijk een sterke slang die zijn spieren optimaal kan inzetten om zijn prooi te doden, door ‘m te wurgen. Naast zijn bijzondere manier van jacht, is het ook een enorme slang om te zien. Zo kan een vrouwelijke boa constrictor wel drie meter lang worden.
De boa constrictor leeft, net als de bovengenoemde bossen, het liefst in de tropische jungle. In dit geval komt de boa constrictor vaak voor in gedeelten van Zuid-Amerika, maar ook in gedeelten van Midden-Amerika.
Titanoboa
We gaan even terug in de tijd, naar de tijd waarin de titanoboa leefde. De titanoboa is een slang met een ongekende grootte. De titanoboa leefde een aantal miljoenen jaren geleden op onze planeet. De titanoboa is al uitgestorven, maar mag eigenlijk niet onbenoemd blijven in dit rijtje. De titanoboa was namelijk een reusachtige slang van wel… veertien meter lang. De titanoboa hoorde ook daadwerkelijk tot de groep ‘reuzenslang’ en was de grootste slang die op deze planeet heeft geleefd. De titanoboa leefde in gebieden wat nu tot Colombia behoort.
Veelgestelde vragen over de grootste slangen ter wereld
De Anaconda wordt benoemd als een van de grootste slang ter wereld. Sommige individuen kunnen een lengte van meer dan tien meter bereiken.
Anaconda’s komen voor in de moerassen en rivieren van Zuid-Amerika, voornamelijk in de Amazone en aangrenzende gebieden.
Over het algemeen zijn anaconda niet giftig, maar kunnen wel wurgen. Ze zijn dus wel degelijk gevaarlijk.
Grote slangen zoals anaconda’s gebruiken een hinderlaagjachtmethode. Ze wachten verborgen in het water op prooien zoals vogels, zoogdieren en reptielen.
Anaconda’s voeden zich met een breed scala aan prooien, waaronder vogels, capibara’s, herten en zelfs kaaimannen.
Anaconda’s leggen meestal eieren, die ongeveer zo groot zijn als kippeneieren. Het vrouwtje bewaakt de eieren en brengt ze tot uitkomen door ze warm te houden.
Grote slangen hebben een flexibel kaakgewricht waardoor ze prooien kunnen inslikken die veel groter zijn dan hun hoofd.
Netpythons behoren tot een van de langste slangen ter wereld en kunnen lengtes van negen meter bereiken. Ze komen voor in Zuidoost-Azië, waaronder landen als Indonesië en Maleisië.
Ze delen soms hetzelfde leefgebied en kunnen concurreren om voedselbronnen. In sommige gevallen kunnen ze elkaars prooi worden.
Anaconda’s hebben zich aangepast aan een semi-aquatische levensstijl door afgeplatte staarten en kleine, onopvallende ogen te ontwikkelen. Deze aanpassingen helpen hen bij het zwemmen en jagen in waterrijke omgevingen.