vleermuis

Dit kun je doen tegen vleermuizen rondom je huis

Om vleermuizen rondom je huis te beheren, begrijp eerst waarom ze aangetrokken worden. Creëer alternatieve schuilplaatsen zoals vleermuiskasten om ze weg te leiden. Schakel hulp van experts in als je problemen hebt. Respecteer wettelijke bescherming van vleermuizen en vermijd inbreuk op hun leefgebied.

Wanneer je in een huis woont, dan is het vast weleens voorgekomen dat je rondom je huis een vleermuis hebt aangetroffen. Over het algemeen kunnen vleermuizen ook makkelijk je huis binnendringen en in de spouwmuren gaan zitten. Als bewoner wil je dit natuurlijk niet in je huis hebben zitten. Niet dat vleermuizen heel erg vervelend zijn qua vernieling, het is gewoon niet wenselijk om een beest in je huis te hebben zitten die er niet hoort. Aangezien vleermuizen een beschermd diersoort is, is het dus ook verboden om zijn of haar leefplek in gevaar te brengen. Toch zou je het een en ander kunnen doen om dit tegen te gaan. Hieronder lees je precies wat je kunt doen tegen vleermuizen rondom je huis.

Uitzoeken waarom de vleermuizen rondom je huis zijn

Allereerst is het belangrijk om het probleem van de vleermuizen aan te pakken bij de kern. Voordat je iets kunt doen tegen deze beesten, is het van belang dat je met een goede blik gaat kijken naar waar de vleermuizen op af komen. Stel je hebt veel insecten in de tuin rondlopen, dan kan dat een reden zijn voor vleermuizen om veel bij je huis te zijn aangezien ze erg van insecten houden. Mocht dat een probleem zijn, zorg er dan voor dat de insecten weggaan uit de tuin, op die manier vang je twee vliegen in een klap, want ook de vleermuizen zullen wegvliegen.

Daarnaast is het wel goed om te weten dat vleermuizen echte nachtdieren zijn. Het is dus gewoonlijk als ze soms een rondje om je huis vliegen om te zoeken voor eten. Verwacht er dan ook niet te veel van, ze zijn alleen de boel aan het verkennen en ze wonen nog niet in je huis. Mochten ze wel in je huis wonen, dan is het goed om te kijken waarom ze daar wonen en dan pas geschikte actie ondernemen.

vleermuis

Alternatieve plekken maken in de buurt

Mochten de vleermuizen in je huis zitten, dan is dat natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Daarom is het van belang om dit op een rustige manier uit te zoeken. Het is namelijk in Nederland verboden om vleermuizen weg te jagen uit hun vertrouwde omgeving. Maar daarom kun je wel wat anders proberen. Vleermuizen houden namelijk van donkere en dichte plekken, zoals een grot of jouw spouwmuur. Om ze ergens anders te laten wonen, is er natuurlijk een alternatieve woonplek nodig. Op die manier creëer je een plek waar ze gerust kunnen en mogen leven, zonder dat je er last van hebt.

Schakel hulp in

Als laatste is het wel verstandig om altijd hulp in te schakelen bij bedreigde diersoorten. Op die manier weet je zeker dat het op een juiste manier wordt opgepakt en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Je kunt een specialist gemakkelijk inschakelen om te kijken wat voor jou de juiste mogelijkheden kunnen zijn en wat van toepassing is. Op die manier kun je veilig een vleermuis laten wennen aan een andere leefomgeving dan jouw huis. Het kan ook zijn dat ze niet weggehaald mogen worden, ga er dan zelf ook niet achterna. Het is namelijk heel strafbaar om te jagen op dieren die beschermd zijn.

Veelgestelde vragen over vleermuizen

Zijn vleermuizen gevaarlijk voor mensen?

Over het algemeen zijn vleermuizen niet gevaarlijk voor mensen. Ze vermijden meestal menselijk contact. Er bestaat een kleine kans op overdracht van ziekten zoals rabiës, maar dit komt zelden voor. Het is het beste om geen wilde vleermuizen aan te raken en om professionele hulp in te roepen als je er een in huis hebt.

Wat eten vleermuizen?

Vleermuizen zijn nachtdieren die voornamelijk insecten eten. Sommige soorten voeden zich echter met fruit, nectar, vis of bloed. Hun dieet varieert afhankelijk van de soort en hun ecologische niche.

Waarom hangen vleermuizen ondersteboven?

Vleermuizen hangen ondersteboven om zichzelf te rusten en te slapen. Dit bespaart energie omdat ze niet hoeven te vliegen om te landen en weer op te stijgen. Hun lichaamsbouw is aangepast aan deze houding.

Veroorzaken vleermuizen schade aan gebouwen?

Vleermuizen kunnen schade veroorzaken aan gebouwen als ze zich in spleten en openingen nestelen. Hun uitwerpselen (guano) kunnen bij ophoping schade aanrichten. Het is raadzaam om toegangspunten tot gebouwen af te dichten om te voorkomen dat vleermuizen binnenkomen

Waarom zijn vleermuizen belangrijk voor het ecosysteem?

Vleermuizen spelen een cruciale rol bij het beheersen van insectenpopulaties. Ze kunnen grote aantallen insecten eten, waaronder muggen en landbouwplagen. Dit helpt de balans in ecosystemen te behouden.

Kunnen vleermuizen zien?

Ja, vleermuizen hebben zicht, maar het kan variëren tussen soorten. Sommige hebben goed zicht, terwijl anderen meer afhankelijk zijn van hun echolocatie, een techniek waarbij ze geluiden uitzenden om hun omgeving te ‘zien’.

Waar brengen vleermuizen de winter door?

Veel vleermuizen trekken naar overwinteringsplaatsen, zoals grotten, mijnen of andere beschutte locaties, om in een toestand van verminderde activiteit (torpor) te gaan tijdens de koude maanden.

Kunnen vleermuizen vliegen?

Ja, vleermuizen zijn de enige zoogdieren die actief kunnen vliegen. Hun vleugels zijn aangepast aan hun vlieggedrag en variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de soort en de vliegstijl.

Hoe planten vleermuizen zich voort?

Vleermuizen planten zich voort door middel van seksuele voortplanting. Vrouwelijke vleermuizen baren levende jongen die ze voeden met melk. De draagtijd varieert, maar jongen worden meestal in de zomer geboren.

Zijn vleermuizen beschermd?

Ja, vleermuizen zijn vaak wettelijk beschermd omdat ze waardevolle ecologische rollen vervullen. Het is belangrijk om lokale wetten en richtlijnen te raadplegen voordat je actie onderneemt met betrekking tot vleermuizen rondom je huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *