Gabapentine: wat is dat en is het ook voor dierlijk gebruik?
Nieuwsgierig naar gabapentine voor dieren? Ontdek wat gabapentine is, hoe het werkt en waarom het wordt toegepast bij huisdieren voor een betere gezondheid en gemoedsrust. Leer meer over de voordelen en overwegingen van gabapentine voor huisdieren.
Gabapentine is een middel dat kan worden gebruikt bij mensen met epilepsie. Toch hoor je ook weleens dat dit middel wordt gebruikt bij honden. Meer over waarom gabapentine wordt gebruikt bij honden en wat voor effect dat heeft, vertellen we je hieronder. Let op: dit is geen advies en neem altijd contact op met de dierenarts.
Gabapentine: de werking ervan
Als mensen last hebben van epilepsie, kan er gabapentine worden voorgeschreven. Dit middel wordt overigens ook weleens voorgeschreven voor honden. Dit middel kan namelijk bij honden gebruikt worden die last hebben van angst, pijn en epilepsie. De pijn kan verlicht worden, de angstgevoelens kunnen verminderen en de epileptische aanvallen kunnen voorkomen worden.
Altijd advies vragen aan de dierenarts wat je kunt doen
Het is belangrijk om te benoemen dat gabapentine een medicijn is voor mensen en dat dit medicijn ook weleens wordt voorgeschreven voor honden door de dierenarts. Het is daarom altijd belangrijk om met de dierenarts te overleggen welke medicijnen voorgeschreven kunnen worden voor jouw hond, en ga niet zomaar medicijnen gebruiken zonder het advies van de dierenarts. Je wil immers het beste voor jouw hond en dat gaat hand in hand met overleg met de dierenarts.
Als er uiteindelijk wordt bepaald dat jouw hond gabapentine mag gebruiken, wordt er gekeken naar de dosering. Hierbij wordt het gewicht en de grootte van jouw hond meegenomen, net als het hondenras en de achterliggende gezondheid van jouw viervoeter.
Bijwerkingen van het medicijn
Als de dierenarts gabapentine heeft voorgeschreven, is het belangrijk om altijd de bijsluiter door te nemen en de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Ook zul je lezen over de eventuele bijwerkingen van het medicijn, zoals moeheid. Jouw hond zal veel willen slapen. Ook kan jouw hond wat instabiel zijn en last krijgen van zijn maagje.
Monitoring en follow-up bij de dierenarts
We kunnen het niet vaak genoeg benoemen: het is altijd belangrijk om het advies op te volgen van de dierenarts. Zo is het ook belangrijk om jouw hond regelmatig te controleren bij de dierenarts als jouw hond kampt met een van de bovenstaande problemen, of als jouw hond het medicijn gebruikt. De dierenarts kan ook achterhalen hoe de hond reageert op het medicijn. Ook kan de dierenarts beslissen wanneer de hond eventueel kan gaan stoppen met het medicijn en via welke weg.
Op welke andere manieren kun je een hond kalmeren?
Gabapentine wordt voornamelijk gebruikt bij honden die last hebben van angst. Er bestaan overigens ook andere manieren waarmee je jouw hond kan kalmeren.
- Het is belangrijk om jouw hond niet te straffen voor zijn angstgevoelens. Jouw hond kan er niks aan doen en als je de hond straft, kan het gedrag alleen maar erger worden.
- Steun jouw hond op welke manier dan ook; het kan zijn dat jouw hond naar jou toekomt, maar het kan ook zijn dat de hond liever zijn eigen plekje opzoekt. Je kunt de hond vervolgens belonen als de hond wat rustiger begint te worden.
- Zorg voor afleiding en probeer de hond met iets leuks te vermaken. Als jouw hond bang is in een bepaalde situatie, dan is het belangrijk om jouw hond uit deze situatie te halen. Je kunt er ook voor kiezen om jouw hond te laten wennen aan de situatie, zodat de hond om kan gaan met de situatie.
Veelgestelde vragen over gabapentine bij honden
Gabapentine is een medicijn dat wordt gebruikt voor pijnbestrijding en het behandelen van epilepsie en angst bij honden.
Gabapentine beïnvloedt het zenuwstelsel van honden door het verminderen van overmatige zenuwsignalen, waardoor het pijn en angst kan verminderen.
Mogelijke bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid en maag-darmproblemen. Raadpleeg een dierenarts als bijwerkingen optreden.
Gabapentine wordt meestal oraal toegediend als een tablet, capsule of vloeistof, volgens de aanwijzingen van de dierenarts.
De tijd tot effect kan variëren, maar het begint meestal binnen enkele uren tot enkele dagen na toediening.
Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere verlatingsangst, sociale angst, harde geluiden, nieuwe omgevingen en trauma.
Tekenen van angst bij honden zijn onder andere trillen, kwijlen, hijgen, hijgen, overmatig blaffen, likken of zich verstoppen.
Het is belangrijk om de oorzaak van de angst te identificeren en vervolgens te overwegen gedragstraining, medicatie of het inschakelen van een professionele gedragstherapeut.
Je kunt proberen om je hond in een rustige, vertrouwde ruimte te plaatsen, kalmerende muziek af te spelen, een verzwaarde deken te gebruiken, of een comfortabele schuilplaats te bieden, zoals een bench. Overweeg ook om een dierenarts te raadplegen voor medicatie of kalmerende supplementen als de angst ernstig is.
Als de angst van je hond ernstig is, leidt tot agressie of een aanzienlijke verstoring van het dagelijks leven, is het raadzaam om een professionele gedragstherapeut of dierenarts te raadplegen voor passende interventies.