Help: wat moet ik doen als mijn hond een stuk plastic heeft ingeslikt?
Uh oh, plastic per ongeluk ingeslikt? Geen paniek! Ontdek wat te doen als je hond plastic heeft gegeten. Risico’s, stappen om te nemen en wanneer je de dierenarts moet bellen. Houd je trouwe vriend veilig en gezond. Meer info vind je in deze blog.
Honden zijn nieuwsgierig en pakken graag iets in de bek. Jouw hond kan bijvoorbeeld per ongeluk een stukje plastic wegslikken, van bijvoorbeeld iets wat op straat ligt of een onderdeel van een speeltje. Wat je moet doen als jouw hond plastic heeft binnengekregen, vertellen we je hieronder.
Dierenarts bellen nadat jouw hond plastic heeft binnengekregen
Nadat jouw hond plastic heeft gegeten, is het belangrijk om de dierenarts meteen te bellen. Vooral als jouw hond klachten begint te ervaren, is het belangrijk om aan de bel te trekken. De dierenarts kan namelijk jouw hond verder onderzoeken en jouw hond is bij de dierenarts in goede handen. Ook als je twijfelt, is het altijd een goed idee om de dierenarts in te schakelen. Een dierenarts weet immers hoe er gehandeld moet worden.
Klachten die jouw hond kan ervaren nadat hij plastic heeft gegeten zijn kokhalzen,
overgeven, pijn, piepen, veranderende stoelgang of moeilijk ademhalen. Bij dit soort klachten is het belangrijk om meteen actie te ondernemen en contact op te nemen met de dierenarts.
Eventuele gevolgen nadat jouw hond plastic heeft binnengekregen
Een stuk plastic kan namelijk voor behoorlijk wat problemen zorgen. Zo kan jouw viervoeter stikken als het stuk plastic blijft achterhaken in de keel. Ook kan een stuk plastic in het lichaam voor behoorlijk wat pijn zorgen. Daarnaast kan plastic natuurlijk niet verteerd worden, waardoor jouw hond last kan krijgen van ontstoppingen in de darm. Het kan zelfs zijn dat het plastic voorwerp beschadigingen in het lichaam veroorzaakt, door bijvoorbeeld scherpe randen aan het voorwerp.
Waarom eet mijn hond überhaupt plastic?
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook als jouw hond plastic eet. Dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen, maar toch kan het zijn dat jouw hond weleens met een plastic voorwerp in de bek loopt. Je vraagt je vast af waar dat mee te maken kan hebben.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat het plastic nog naar eten ruikt, maar het kan ook zijn dat jouw hond een plastic speeltje heeft kapotgebeten en hier per ongeluk een stuk van binnenkrijgt. Het kan ook zijn dat jouw hond op ontdekkingstocht is en een stuk plastic in zijn bek stopt, of dat de hond zich verveelt en zomaar aan wat voorwerpen gaat kauwen. Jouw hond kan ook naar plastic voorwerpen grijpen als de hond last heeft van een voedingstekort. Is jouw hond nog een pup en wil deze ook graag op plastic bijten? Dan heeft dat vast te maken met de doorkomende tandjes die pijn veroorzaken.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond minder snel naar plastic grijpt?
Je wil natuurlijk dat jouw hond niet meer in plastic gaat happen. Het is in dat geval belangrijk om een aantal acties te ondernemen. Gooi plastic voorwerpen zo snel mogelijk weg en zorg ervoor dat jouw hond hier niet bij in de buurt kan komen. Ook is het belangrijk om jouw hond in de gaten te houden, zodat je er op tijd bij kan zijn mocht hij toch per ongeluk een stuk plastic in zijn bek hebben.
Zorg er daarnaast voor dat jouw hond genoeg eten krijgt overdag en dat jouw hond genoeg uitdaging krijgt. Zo zorg je ervoor dat jouw hond geen voedingstekort heeft en voorkom je dat jouw hond zich verveelt, wat er weer voor kan zorgen dat jouw hond in plastic gaat bijten. Wat betreft de pup met pijn van de doorkomende tandjes: zorg ervoor dat je de pup iets krijgt waar hij lekker op kan kauwen, zoals een bot.
Veelgestelde vragen over een hond die een stuk plastic heeft binnengekregen
Ja, plastic kan gevaarlijk zijn als het wordt ingeslikt. Het hangt af van de grootte en het type plastic, maar neem in alle situaties contact op met de dierenarts.
Het kan leiden tot verstopping, maag- of darmproblemen, en in sommige gevallen chirurgische ingrepen.
Neem contact op met een dierenarts, deze kan de ernst beoordelen en advies geven.
Het is niet aanbevolen. Zelfs als het lijkt te werken, kunnen er later nog problemen ontstaan: laat dit daarom over aan de dierenarts.
Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts om te bepalen wat te doen.
De dierenarts zal waarschijnlijk röntgenfoto’s nemen om te zien waar het plastic zich bevindt en hoe het kan worden behandeld.
Ja, zelfs kleine stukjes kunnen problemen veroorzaken, afhankelijk van de grootte en het type plastic.
Houd plastic voorwerpen buiten bereik van je hond en houd een goed toezicht op wat hij binnenkrijgt. Zorg er ook voor dat jouw hond op veilige voorwerpen kan kauwen, zoals een kauwbot.
Braken, buikpijn, moeite met eten of drinken, veranderingen in ontlasting – dit kunnen tekenen zijn als jouw hond plastic heeft ingeslikt.
Train je hond om niet aan vreemde voorwerpen te knabbelen. Zorg voor voldoende kauwspeeltjes om zijn kauwbehoefte te vervullen.