Herten: alles over deze mooie dieren
Herten zijn herkauwende zoogdieren met bruine vachten en geweien bij mannetjes. Ze komen voor in beboste gebieden wereldwijd, waaronder Nederland, en er zijn veel soorten, zoals reeën, edelherten en damherten. Ze eten voornamelijk natuurlijk voedsel en planten zich voort tijdens de bronsttijd in oktober en november. Herten hebben roofdieren zoals wolven en vossen, maar ook menselijke bedreigingen zoals auto-ongelukken en stropers.
Heb jij weleens een hert in het wild gespot? Als je goed oplet, kun je in de omgeving van beboste gebieden nog weleens een hert gezien. Er bestaan veel verschillende hertensoorten verspreid over heel de wereld. Alles wat je moet weten over deze mooie dieren, zetten we hieronder voor je op een rij.
Taxonomie en soorten herten
Herten kun je herkennen aan de bruinige vacht en het mooie gewei dat ze dragen – in het geval van de mannetjes. Herten behoren tot de herkauwers en het zijn daarnaast zoogdieren. Herten komen voornamelijk voor in beboste gebieden verspreid over de wereld. Daarnaast bestaan er veel verschillende soorten herten. Zo heb je bijvoorbeeld de ree en de edelhert, die je kunt tegenkomen in Nederland. Daarnaast komt ook de damhert voor in Nederland. Al met al leven er tientallen hertensoorten op de wereld, waarvan de ook de eland, de wapiti en het rendier onderdeel van zijn.
Fysieke kenmerken van herten
Herten zijn hele mooie dieren die je gemakkelijk in Nederland tegen kunt komen. Zo zijn herten dieren die op vier poten staan en ze zijn echt prachtig. Herten stammen af van herkauwende hoevige zoogdieren en dat vat het wel mooi samen. Een belangrijk kenmerk van een hert is het gewei die de mannetjes hebben. Op die manier weet je zeker dat je een hert voor ogen hebt. Daarnaast hebben ze een glanzende vacht met korte haren. Herten worden over het algemeen 1,5 meter of iets kleiner. Het verschilt of het een mannetje of een vrouwtje is.
Habitat en verspreiding
Herten kunnen op veel verschillende plekken op de wereld voortkomen en zo dus ook in Nederland. Ze zijn over het algemeen te vinden in verschillende bossen en wouden, waar ze gerust schutting kunnen zoeken. Het kan ook weleens voorkomen dat een hert de weg over rent, let daarom ook altijd goed op de borden langs de weg. Herten komen voor in Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. In Europa vind je vooral de ree, de eland en de damhert. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten die je kunt spotten. Pak dus snel de verrekijker en kijk waar de herten zich verstoppen.
Voeding en dieet
Het dieet van een hert bestaat vaak uit voedsel uit de natuur. Herten worden daarom ook wel herbivoren genoemd. Zo eten ze bijvoorbeeld de schors van de boom, maar ook op gras zijn ze dol. Daarnaast verschilt het natuurlijk wel per hertensoort wat het dieet is van het dier, en waar het dier leeft en wat de weersomstandigheden zijn. Zo kan het zijn dat in de winter het voedsel een stuk schaarser is dan in de lente en de zomer.
Voortplanting en gedrag
Het is natuurlijk wel van belang dat deze dieren zich voortplanten, anders bestaat er straks geen een hert meer op de wereld. De voortplantingstijd bij herten wordt de bronstijd genoemd. In de periode van oktober en november is het tijd om te beginnen met paren. Paren gaat niet zomaar met een gewone man van een hert. Ze hebben eerst met elkaar gevechten om te kijken wie de vrouw mag hebben. Deze gevechten zijn over het algemeen maar schijn, maar af en toe is er een uitschieter en vindt er een echt gevecht plaats tussen de mannen. De vrouwtjeshert is over het algemeen duurt rond de dertig weken. Na de dertig weken komt er een mooi hertje uit met witte stippen.
Predatoren en bedreigingen
Helaas bestaan er ook een aantal vijanden van de hertensoorten. Denk bijvoorbeeld aan de wolf die het op de herten gemunt heeft. Daarnaast kunnen vossen ook herten aanvallen en dan met name de jongere hertjes. Ook kunnen mensen als een vijand van de herten worden beschouwd: denk daarbij aan auto’s die in botsing komen met een hert, of stropers die het op herten gemunt hebben.
Veelgestelde vragen over herten
Er zijn ongeveer 90 verschillende soorten herten verspreid over de hele wereld.
Het grootste hert ter wereld is de eland, met mannetjes die wel 700 kilogram kunnen wegen.
Het kleinste hert is het Javaanse kantjil, met een volwassen lengte van slechts ongeveer 43 centimeter.
De gemiddelde levensduur van herten in het wild varieert, maar het kan tussen de 6 en 14 jaar zijn, afhankelijk van de soort.
Herten kunnen snelheden tot 72 kilometer per uur bereiken, waardoor ze uitstekende renners zijn.
Mannelijke herten dragen geweien als wapens tijdens het broedseizoen om te vechten voor vrouwtjes.
Herten zijn herbivoren en hun dieet bestaat voornamelijk uit gras, bladeren, scheuten, schors en twijgen.
Herten communiceren met behulp van verschillende geluiden, geuren en lichaamstaal, zoals burlen, snuiven en staartbewegingen.
Herten hebben een dikke vacht en een onderhuids vetlaagje om zich warm te houden tijdens koude winters.
Enkele belangrijke bedreigingen voor herten zijn habitatverlies, stroperij en aanrijdingen op wegen.