Mijn hond plast in huis: oorzaken en tips
Deze tekst geeft handige tips als je hond in huis plast. Het legt uit waarom het gebeurt – van gezondheidsproblemen tot stress. Je leert over vaste schema’s, opletten op signalen en belonen voor goed gedrag. Ook hoe je ongelukjes schoonmaakt en waarom straffen geen goed idee is. Bij hardnekkige problemen: dierenarts of hondentrainer raadplegen.
Een hond die in huis plast is vervelend: het kan vervelende geurtjes veroorzaken en vlekken kunnen in je vloer ontstaan. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen: het is daarom belangrijk om jouw hond zindelijk te maken. Welke tips je kunnen helpen om je hond zindelijk te maken, zetten we hieronder voor je op een rij.
Puppy’s en zindelijkheid
Puppy’s zijn natuurlijk niet direct zindelijk. Zo zijn ze nog gewend om in hun behoeften te doen wanneer ze het voelen aankomen. Dit doen ze bijvoorbeeld in of rondom het nest. Als je een pup in huis hebt kan het zijn dat deze al wel degelijk zindelijk is gemaakt, maar het kan ook zijn dat je als baasje nog vanaf het begin moet beginnen.
Puppy’s moeten namelijk nog leren op hun behoeften op te houden en deze buiten de deur te doen. Het is belangrijk dat je als baasje zijnde jouw hond hiermee helpt en dit wordt ook wel zindelijkheidstraining genoemd. Verderop in de tekst zullen we meer bespreken over zindelijkheidstraining.
Stappen in zindelijkheidstraining
Als baasje van een pup is het soms lastig om te weten hoe je moet beginnen met zindelijkheidstraining. Om je op weg te helpen met de zindelijkheidstraining, zetten we hieronder een stappenplan voor je neer.
- Zorg ervoor dat jij en jouw pup een vaste routine hebben. Denk daarbij aan een vast moment waarop je eten geeft, de hond uitlaat en de hond laat slapen. Dankzij dit soort vaste momenten kun je de behoeften van de hond beter reguleren. Zo moet je bijvoorbeeld de hond gelijk na het slapen naar buiten doen om daar zijn plasje te laten plegen.
- Let op de signalen die de hond laat zien dat hij moet plassen of poepen. Zo moet de hond vaak rondjes draaien en loopt de hond te snuffelen. Als je deze signalen opmerkt, moet je de hond gelijk naar buiten doen.
- Als jouw hond heeft geplast, is het belangrijk om direct te belonen. Hiermee associeert de hond het plassen met een positief en leuk moment.
- Het is belangrijk om tijdens de zindelijkheidstraining veel geduld en begrip te hebben. Zindelijkheidstraining duurt nou eenmaal lang en het kan alsnog gebeuren dat er ongelukjes ontstaan.
Heb je een volwassen hond in huis gehaald die ook niet zijn behoefte kan ophouden? Dan is het ook belangrijk om de bovenstaande stappen door te nemen. Onthoud wel dat het bij een volwassen hond nog meer aandacht en tijd vergt. Als dit moeizaam verloopt, kun je eventueel hulp inschakelen van de dierenarts.
Bij een ongelukje is schoonmaken belangrijk
Een ongelukje hoort er nou eenmaal bij tijdens het zindelijk maken van de hond. Als jouw pup blij of angstig is, kan het zijn dat de plas begint te lopen. Het is in dit geval wel belangrijk om direct de plas op te ruimen en de plek schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat je geen gebruikmaakt van agressieve schoonmaakmiddelen.
Overigens is het niet alleen een goed idee voor jouw meubilair om de plek schoon te maken; het is ook belangrijk voor jouw hond om de plek schoon te maken. Jouw hond beschermt namelijk zijn territoriun af door middel van plas en als jouw hond dit opnieuw ruikt, heeft de hond ook vaak de neiging om opnieuw te plassen.
Wanneer moet ik de dierenarts inschakelen wat betreft zindelijkheid?
Het kan zijn dat jouw hond niet binnen de kortste keren zindelijk wordt. Het kan ook zijn dat jouw hond het lastig vindt om zindelijk te blijven en te zijn. Het is hiervoor belangrijk om naar de dierenarts te gaan: het niet op kunnen houden van de plas kan een oorzaak hebben. De dierenarts kan jou en jouw hond op deze manier verder helpen.
Veelgestelde vragen over zindelijkheid hond
Begin met het creëren van een vaste routine voor voeren, uitlaten en slapen. Let op de signalen dat je hond moet plassen en loof hem wanneer hij buiten plast.
Dit is normaal voor puppy’s. Wees geduldig, let op aanwijzingen en beloon correct gedrag. Vermijd straffen voor ongelukjes.
Anticipeer op plasbehoeften en breng je hond tijdig naar buiten. Prijs en beloon hem wanneer hij buiten plast, en wees consequent.
Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan uitlaten. Misschien heeft je hond meer tijd nodig om al zijn behoeften te doen.
Beperk ’s nachts de toegang tot grote hoeveelheden water en zorg voor een laatste uitlaatbeurt vlak voor het slapengaan.
Zorg ervoor dat de bench niet te groot is – honden vermijden meestal hun slaapgedeelte. Gebruik de bench niet als strafplek.
Ja, ongelukjes kunnen voorkomen, vooral tijdens het trainingsproces. Blijf positief en geduldig.
Gebruik speciale enzymatische reinigers om urinevlekken en geuren volledig te verwijderen en herhaling te voorkomen.
Nee, straffen kan verwarring en angst veroorzaken. Focus op positieve beloningen en begrip voor het leerproces.
Als onzindelijkheid aanhoudt ondanks consistentie, positieve training en gezondheidsevaluatie, raadpleeg dan een dierenarts of professionele hondentrainer voor advies.