Mijn hond trekt aan de lijn: hoe voorkom ik dit ongewenste gedrag?
In deze blog vind je handige tips om te voorkomen dat je hond aan de lijn trekt tijdens het wandelen. Je kunt jouw hond op een positieve manier trainen, om dit ongewenste gedrag te voorkomen. Vermijd het gebruik van fysieke straffen om je hond te corrigeren en beloon hem in plaats daarvan met traktaties en lof wanneer hij gewenst gedrag vertoont.
Wanneer je met je hond gaat wandelen, is het niet prettig als jouw hond continu aan de lijn trekt. Toch is jouw hond niet de enige die dat doet. Er zijn namelijk talloze honden die aan de lijn trekken met gevolg tot grote ergernis van het baasje. Waar het trekken aan de lijn vaak vandaan komt én hoe je dat voorkomt, vertellen we je hieronder.
Hond trekt aan de lijn: waarom?
Dat jouw hond aan de lijn trekt, is vervelend. Toch wil je waarschijnlijk wel graag weten waar dat gedrag vandaan komt. Dit heeft vaak te maken met het nieuwsgierige gedrag van de hond. De hond wil graag ergens naartoe en kan daardoor erg aan de lijn trekken. Wellicht doet jouw hond dit ook al wel van kleins af aan en heb je dit nooit afgeleerd. De hond dekt dat dit gedrag dan heel normaal is. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond niet meer aan de lijn gaat trekken, want dat is beter voor zowel jou als voor de hond.
Wanneer jouw hond niet trekt aan de lijn, is dat een stuk comfortabeler wandelen. Jouw schouders worden zo minder belast, maar ook het nekje van de hond wordt minder belast.
Voorkomen dat je hond aan de lijn trekt: deze manieren zijn het proberen waard
Hoe je ervoor zorgt dat jouw hond niet meer aan de lijn trekt, kun je de onderstaande manieren eens doornemen.
1. Een anti-trektuig aanschaffen
Een eenvoudige manier om het trekken te voorkomen, is door een anti-trektuig aan te schaffen. Een anti-trektuig is een soort y-tuigje, maar dan met de gesp aan de borst. Wanneer de hond zal trekken aan de lijn, wordt de hond gecorrigeerd vanaf de zijkant en dit is niet prettig voor de hond. Toch leer je met zo’n anti-trektuig natuurlijk niet het ongewenste gedrag af.
2. Het ongewenste gedrag afleren
En daarbij meteen het volgende punt: het is belangrijk dat het ongewenste gedrag wordt afgeleerd, wil je dat jouw hond van zichzelf niet meer gaat trekken aan de lijn. Het is in dit geval juist belangrijk dat je laat merken wat de hond wél moet doen om jou tevreden te houden. En dat goede gedrag is dus: niet trekken aan de lijn. Wanneer jouw hond naast jou loopt, is het belangrijk om meteen te belonen. Gebruik hierbij ook een commando, bijvoorbeeld ‘naast’. Oefen dit met jouw hond met veel geduld.
3. Straf niet
Het is belangrijk om juist niet te straffen als jouw hond aan de lijn trekt. Het is daarentegen juist belangrijk om goed gedrag aan te leren, zodat het ongewenste gedrag wordt vergeten. Door te straffen wordt het gedrag alleen maar erger.
Veelgestelde vragen
Honden kunnen aan de lijn trekken omdat ze enthousiast zijn om te verkennen, bang zijn voor iets in hun omgeving, ongeduldig zijn of gewoon omdat het een gewoonte is geworden.
Ja, het kan veiliger en comfortabeler zijn voor zowel u als jouw hond om samen te lopen zonder dat jouw hond aan de lijn trekt.
Je kunt jouw hond leren om aan de lijn te lopen door middel van training. Dit kan onder meer het belonen van gewenst gedrag, het negeren van ongewenst gedrag en het gebruik van positieve bekrachtiging om gewenst gedrag aan te moedigen omvatten.
Ja, een harnas of tuigje kan helpen om het trekken van jouw hond aan de lijn te verminderen, vooral als u het combineert met training en positieve bekrachtiging.
Nee, het type lijn dat je gebruikt, is niet zo belangrijk als de manier waarop je jouw hond traint om aan de lijn te lopen. Je kunt echter overwegen om een lijn te gebruiken die comfortabel is voor jou en jouw hond.
De tijd die nodig is om een hond te trainen om niet aan de lijn te trekken, varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en het temperament van jouw hond en jouw consistentie bij het toepassen van de training. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat jouw hond de nieuwe gewoonte heeft aangeleerd.
Ja, je kunt jouw hond vrij eenvoudig zelf trainen om dit ongewenste gedrag af te leren. Er zijn veel online bronnen en boeken over dit onderwerp beschikbaar om u te helpen bij de training.
Als jouw hond agressief is tegenover andere honden, kan het gevaarlijk zijn om hem te trainen om niet aan de lijn te trekken zonder professionele begeleiding. Raadpleeg jouw dierenarts of een gedragsdeskundige voor advies.
Het kan enige tijd duren voordat jouw hond volledig gewend is aan het lopen zonder aan de lijn te trekken. Blijf consistent met jouw training en positieve bekrachtiging en overweeg om te oefenen op verschillende locaties en situaties om jouw hond te helpen het gedrag te generaliseren. Als het probleem aanhoudt, kun je overwegen om professionele hulp te zoeken bij een dierenarts of gedragsdeskundige om te helpen bij het identificeren van eventuele onderliggende problemen en een passende oplossing te bieden.
Het corrigeren van jouw hond door middel van fysieke straf of harde correcties kan leiden tot angst en agressie bij jouw hond. In plaats daarvan wordt aangeraden om te werken met positieve trainingsmethoden om het gewenste gedrag aan te moedigen en ongewenst gedrag te negeren. Gebruik bijvoorbeeld beloningen zoals traktaties, speeltijd of lof om jouw hond te belonen wanneer hij aan de lijn loopt zonder te trekken.