Verschillende soorten krokodillen
Krokodillen behoren tot de crocodylia-familie en omvatten verschillende soorten, waaronder de Amerikaanse alligator, nijlkrokodil, zoutwaterkrokodil, Indische gaviaal, Siamese krokodil en dwergkaaiman. Ze hebben sterke kaken, schubbenhuid en grote staarten. Krokodillen worden bedreigd door illegale handel en stroperij, vooral vanwege hun huid en vlees, wat hun voortbestaan in gevaar brengt. Het is belangrijk om deze bedreigingen aan te pakken om hun overleving te waarborgen.
Krokodillen: het zijn angstaanjagende dieren om te zien. Toch zijn het tegelijkertijd ook wel heel bijzondere dieren. Het zijn dieren die namelijk rustig in het water liggen te chillen, terwijl ze naast hun rust ook toch wel heel gevaarlijk kunnen zijn. Daarnaast bestaan er ook verschillende krokodillensoorten op deze aardbol. En deze soorten zetten we hieronder voor je op een rij.
Taxonomie en diversiteit
De krokodil behoort tot de crocodylia-familie. Daarnaast valt de krokodil natuurlijk onder de krokodilachtigen, samen met onder andere de alligator en de gaviaal. De alligator en de krokodil verschillen niet heel veel van elkaar, maar toch kun je wel aan een onderdeel van het lichaam zien dat ze van elkaar verschillend zijn. De bek van de alligator is namelijk anders dan die van een krokodil: de krokodil laat zijn tanden zien en heeft een smallere bek dan de alligator. En over de bek gesproken: die van een gaviaal is al helemaal bijzonder. De gaviaal heeft namelijk een enorm smalle bek dat deze zelfs op een snavel lijkt. Dat verschil kun je dus al gauw herkennen. Daarnaast valt de kaaiman ook onder de krokodillensoorten, waarbij het lichaam iets anders is dan die van een krokodil.
Fysieke kenmerken
Er zijn verschillende fysieke kenmerken waaraan je een krokodil kunt herkennen. Zo hebben ze allemaal een grote bek met een lichaamsbouw waar je niet tegenop kunt. Natuurlijk zijn er verschillende soorten krokodillen waar je mee te maken hebt en is de een groter dan de andere. Een krokodil is over het algemeen een plat dier met sterke poten en hele sterke kaken. Zo heeft een krokodil een huid vol met schubben in de kleur van het meeste rivierwater. Op die manier blijven ze onherkenbaar en wachten ze vol spanning op hun prooi. Daarnaast hebben ze een grote staart waarmee ze makkelijk een klap kunnen uitdelen. Het is dus van belang dat je oppast als je bij een krokodil in de buurt bent.
Soorten krokodillen
Er zijn verschillende soorten krokodillen en elke soort kun je ook weer onderverdelen. Hieronder hebben we een klein overzichtje gemaakt in de verschillende soorten krokodillen met hun kenmerken en levensgebieden.
Amerikaanse alligator
We beginnen bij de Amerikaanse alligator die ook zeker thuis hoort in het rijtje van de krokodillensoorten. Het is niet alleen een krokodil maar je kunt hem ook zien als een alligator. De krokodil kan tot wel 231 kilo wegen en daarom moet je ook goed uitkijken wat je doet bij deze krokodil in de buurt.
Nijlkrokodil
Daarnaast heb je ook nog eens de nijlkrokodil. Deze krokodil komt voornamelijk voor in Afrika en stamt af van de echte krokodil. Ze kunnen wel een lengte van zes meter bereiken en een gewicht van ruim zevenhonderd kilo!
Zoutwaterkrokodil
De volgende krokodil in het rijtje is ook zeker geen lieverdje. De zoutwaterkrokodil oftewel de zeekrokodil kan in het water wel snelheden halen van dertig kilometer per uur, waardoor zijn prooi geen schijn van kans heeft. Daarnaast kan de krokodil ook een gewicht behalen van over de duizend kilo!
Indische gaviaal
De Indische gaviaal is de volgende krokodil in het rijtje. Deze krokodil is ook zeker een grote krokodil met een lengte van maximaal 4,5 meter. De gaviaal wordt over het algemeen niet heel zwaar namelijk tweehonderd kilo.
Siamese krokodil
Dan heb je ook nog de Siamese krokodil. Deze krokodil komt voornamelijk voor in landen in Azië. De Siamese krokodil kan een gemiddelde grootte krijgen, ongeveer vier meter.
Dwergkaaiman
En over de grootte gesproken: er bestaat ook een heel klein krokodillensoort. We hebben het over de dwergkaaiman, een krokodil die vaak niet groter wordt dan anderhalve meter.
Bedreigingen van de krokodil
Helaas worden krokodillen met uitsterven bedreigd. Zo worden krokodillen illegaal verhandeld en zijn ze ook aantrekkelijk voor de stroperij, voor bijvoorbeeld hun krokodillenhuid of de binnenkant van het dier als lekkernij.
Veelgestelde vragen over krokodillensoorten
Er zijn ongeveer 24 tot 26 verschillende krokodillensoorten.
De zoutwaterkrokodil (Crocodylus porosus) is het grootste krokodillensoort en kan tot wel 7 meter of meer bereiken.
Krokodillen zijn te vinden in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld, voornamelijk in Afrika, Azië, Amerika en Australië.
De nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) staat bekend als een van de meest agressieve krokodillensoorten en is verantwoordelijk voor veel aanvallen op mensen.
Krokodillen zijn carnivoren en eten voornamelijk vis, vogels, zoogdieren en soms zelfs andere krokodillen.
Krokodillen hebben speciale aanpassingen, zoals een efficient hart en ademhalingssysteem, waardoor ze lang onder water kunnen blijven zonder te ademen.
Het belangrijkste verschil is dat krokodillen een V-vormige snuit hebben, terwijl alligators een U-vormige snuit hebben. Ook zijn krokodillen meestal agressiever dan alligators.
Verschillende krokodillensoorten worden bedreigd, waaronder de Siamese krokodil en de Filipijnse krokodil.
Krokodillen leggen eieren en graven vaak een nest om hun eieren te beschermen. Sommige soorten zorgen zelfs voor hun jongen nadat ze uit het ei zijn gekropen.
Krokodillen spelen een cruciale rol in hun ecosystemen omdat ze helpen bij het reguleren van populaties van prooidieren en het handhaven van de biodiversiteit in hun leefgebieden.