Wat mogen honden wel en niet eten?
In de wereld van hondenhapjes is er een duidelijk onderscheid. Hondenvoer vormt de stevige basis, terwijl lekkernijen zoals honing en mager vlees als traktaties dienen. Helaas brengen chocolade, druiven en noten gevaren met zich mee, terwijl bloemkool het spijsverteringsstelsel van onze trouwe vriend verstoort. Kies slim, houd je hond veilig en tevreden.
Wanneer je een hond hebt, dan is het natuurlijk heel gemakkelijk om verschillende snacks aan je hond te geven. Toch kunnen sommige producten erg slecht zijn voor je hond. Daarom is het goed om helder te hebben wat je hond wel en niet mag eten. Op die manier weet je zeker wat je hond wel en niet mag eten en dat is natuurlijk het allermakkelijkste. Hieronder lees je precies wat wel en niet gegeten mag worden door je hond.
Lijst met producten die een hond niet mag hebben
Het is natuurlijk van belang dat je weet wat een hond wel en niet mag hebben. We trappen de lijst af met producten die een hond niet binnen mag krijgen. Er zijn natuurlijk wel meer producten, maar hieronder staan de belangrijkste producten op een rijtje gezet.
Bloemkool
Allereerst is het niet verstandig om je hond te voorzien van bloemkool, al helemaal niet als het rauw is. Dit komt doordat de hond bloemkool niet goed kan verteren, waardoor er veel problemen kunnen ontstaan in de darmen van de hond.
Chocolade
Daarnaast is het voor een hond ook echt niet de bedoeling dat ze chocolade binnenkrijgen. Het kan voor een hond namelijk dodelijk zijn om chocolade te eten. Dit komt doordat er genoeg cafeïne in chocolade zit waar een hond helemaal niet tegen kan.
Alle soorten druiven
Ook druiven is voor een hond ook niet heel gezond. Het maakt niet uit welke druiven het zijn en in welke vorm ze komen. Zo kan een hond ook niet tegen krenten en rozijnen op. Ze worden hiervan niet fit en kunnen het voedsel niet verdragen.
Noten
Ook van noten moeten honden zeker uit de buurt blijven. Een noot kan namelijk al heel snel honden ziek maken. Zo kunnen ze gaan beginnen met trillen, braken en kunnen ze hun eetlust verliezen. Daarom is het goed om dit niet te voeren aan je hond.
Lijst met producten die niet schadelijk zijn voor honden
Natuurlijk mag een hond wel wat snacks hebben. Ook hiervoor hebben we een lijst gemaakt. Hieronder lees je precies wat je hond wel binnen mag krijgen qua voedsel.
Hondenvoer
Allereerst natuurlijk hondenvoer, het is belangrijk dat je voor je hond een goed voedingsschema maakt, waar hij of zij aan kan houden. Er zijn veel verschillende soorten hondenvoer waaruit je een keuze kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld hypoallergeen hondenvoer aanschaffen, dit hondenvoer heeft een eiwitbron en een koolhydraatbron. Op die manier is het een stuk beter voor je hond.
Honing
Daarnaast is het ook goed om je hond een theelepel honing per dag te laten eten. Natuurlijk niet te veel want dan krijgt je hond te veel suikers binnen. Honing is namelijk erg goed voor de gezondheid van je hond. Het kan namelijk de schadelijke bacteriën kapotmaken die in het spijsverteringskanaal zitten. Op die manier kan je hond gerust poepen en plassen zonder problemen.
Vlees
Ook kan je je hond helemaal wild maken door gebruik te maken van verschillende stukjes vlees. Een hond houdt namelijk superveel van een stukje vlees. Vlees kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een rund, een kip of varken. Je hond eet het vlees wel op. Een ander soort vlees wat een hond ook zeker mag eten is vis. Zorg er echter wel voor dat je met mate voer geeft aan je hond. Op die manier wordt hij of zij niet te dik en hoef je je dus geen zorgen te maken.
Veelgestelde vragen over voer van je hond
Honden hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en vetten, met de juiste hoeveelheid koolhydraten en essentiële voedingsstoffen. Raadpleeg een dierenarts om het beste dieet voor je specifieke hond te bepalen.
Chocolade
Druiven en rozijnen
Uien en knoflook
Avocado
Noten, vooral macadamia’s
Cafeïnehoudende producten
Xylitol (een zoetstof die vaak in suikervrije producten wordt gebruikt)
Sommige honden verdragen zuivelproducten goed, maar veel kunnen lactose-intolerant zijn. Kleine hoeveelheden magere en ongezoete yoghurt of kaas kunnen af en toe worden gegeven, maar overleg eerst met je dierenarts.
Ja, sommige soorten fruit zijn veilig voor honden, zoals appels (zonder zaden), blauwe bessen en watermeloen. Vermijd druiven, rozijnen en citrusvruchten.
Ja, mager, gekookt vlees zoals kip, kalkoen en mager rundvlees kan een goede bron van eiwitten zijn voor honden. Zorg ervoor dat het goed gekookt is en geen botten of kruiden bevat.
Ja, veel groenten zoals wortelen, broccoli en pompoen kunnen veilig zijn voor honden. Zorg ervoor dat ze goed gekookt zijn of in kleine stukjes zijn gesneden om verstikkingsgevaar te voorkomen.
De meeste honden kunnen granen verdragen, maar sommige kunnen gevoelig zijn voor granen. Kies voor hoogwaardige voeding met volkoren granen als ze goed worden verdragen.
Sommige menselijke voedingsmiddelen zijn geschikt voor honden, maar het is belangrijk om toe te zien op kruiden, zoutgehalte en vetgehalte. Voer geen tafelrestjes zonder eerst te controleren welke ingrediënten veilig zijn.
Nee, gekookte botten kunnen splinteren en gevaarlijk zijn voor honden. Geef geen botten om te eten. Er zijn speciale, veilige botten en kauwspeeltjes op de markt.
Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts. Als het buiten de normale werktijden is, zoek dan de dichtstbijzijnde dierenkliniek voor spoedgevallen.
Onthoud dat de voedingsbehoeften van honden kunnen variëren op basis van leeftijd, grootte, gezondheidstoestand en andere factoren. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je drastische veranderingen in het dieet van je hond aanbrengt.