Zelfreinigende kattenbak schoonmaken en onderhouden: tips
Het grote voordeel van een kat is dat je deze niet hoeft uit te laten, wat je bij een hond wel moet doen. Aan de andere kant moet je voor een kat wel een kattenbak in huis halen waar hij of zij de behoefte op kan doen. Zo heb je bijvoorbeeld een zelfreinigende kattenbak die zichzelf schoonhoudt, maar helaas doet zo’n kattenbak niet álles voor je. Zo moet je natuurlijk eens in de zoveel tijd jouw zelfreinigende kattenbak wel een flinke schoonmaakbeurt geven. Hoe je dat het beste kunt doen en wanneer, vertellen we je hieronder.
Meer over de zelfreinigende kattenbak
Heb je nog nooit van een zelfreinigende kattenbak gehoord? Dan mis je als kattenbaasje zéker iets. Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak die zichzelf namelijk reinigt. Zo heb je elektrische kattenbakken of handmatige kattenbakken. Bij de elektrische zelfreinigende kattenbakken zal de kattenbak vanzelf draaien nadat jouw kat een behoefte heeft gedaan. De uitwerpselen van de kat komen in een speciale opvangbank terecht, zodat jij zelf niet de uitwerpselen eruit hoeft te scheppen.
Bij een handmatige zelfreinigende kattenbak moet je zelf de kattenbak roteren. Ook hierbij zullen de uitwerpselen in een speciale opvangbak terechtkomen. Je hoeft eigenlijk alleen maar dagelijks de opvangbak te legen.
Een zelfreinigende kattenbak reinigt zichzelf, maar moet je alsnog schoonmaken
Een zelfreinigende kattenbak zorgt er dus voor dat de uitwerpselen van jouw kat meteen verdwijnen in de opvangbak. Toch is het belangrijk om alsnog aandacht te besteden aan het schoonmaken van de kattenbak, want een zelfreinigende kattenbak reinigt zichzelf natuurlijk niet volledig. Een grondige schoonmaakbeurt is daarom een pre.
Haal daarom iedere maand alle kattengrit eruit en gooi dit weg. Maak vervolgens een sopje in de kattenbak – bij een elektrische zelfreinigende kattenbak is het belangrijk om te checken of dit kan. Een sopje kun je maken met heet water en een drupje afwasmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn voor jouw kat. Maak de binnenkant van de kattenbak goed schoon en droog deze vervolgens goed af.
Leeg dagelijks de opvangbak van de zelfreinigende kattenbak. Hier komen namelijk de uitwerpselen in terecht. Maak ook in de opvangbak een sopje met heet water en afwasmiddel. Voorzie daarna de opvangbak van een schone vuilniszak, zodat je voorkomt dat de opvangbak vies wordt.
Vul vervolgens de kattenbak met een nieuwe laag kattengrit. Het is belangrijk om zeker zo’n drie centimeter aan kattengrit op de bodem te leggen, zodat jouw kat zijn behoeftes gemakkelijk kan begraven.
Een schone kattenbak heeft veel voordelen
Het hebben van een schone kattenbak heeft voor zowel jouw kat als voor jou veel voordelen. Zo wil jouw kat graag zijn behoefte doen op een schone kattenbak. Wanneer de kattenbak vies is, is de kans aanwezig dat jouw kat zelfs weigert om gebruik te maken van de kattenbak. Bovendien voorkom je nare geurtjes in huis wanneer je regelmatig de kattenbak een grondige schoonmaakbeurt geeft. Redenen genoeg dus om een keer per maand de zelfreinigende kattenbak eens schoon te maken.
Veelgestelde vragen
Het is belangrijk om sowieso een keer per maand de zelfreinigende kattenbak grondig schoon te maken met een sopje.
Je kunt de binnenkant van een zelfreinigende kattenbak schoonmaken met een sopje van heet water en afwasmiddel. Wanneer je een elektrische zelfreinigende kattenbak hebt, is het goed om de instructies van de kattenbak na te lezen voordat je aan de slag gaat met schoonmaken.
Heb je alsnog last van een stinkende kattenbak, ondanks dat je regelmatig de kattenbak schoonmaakt? Dan kan het zijn dat jouw kat verkeerd voer krijgt. Ook kan het zijn dat er alsnog urine in de kattenbak achterblijft. Dit kun je eventueel opvangen met een krant.